Farm Friends 2.0

Studenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch hebben zich de afgelopen maanden bezig gehouden met de toekomst van Farm Friends. Dat heeft geresulteerd in een verfrissend nieuwe kijk op de fundraising in Nederland en het informatie delen in Afrika. Nu omzetten in acties.

Animatie van Lease Cow

Lease Cow
Uitleg van de werking van de Lease Cow

Een student van ROC de Friese poort in Sneek heeft een fraaie animatie gemaakt.

Hierin wordt getoond wat het principe van onze Lease Koe is.

Klier hier => animatie Lease Cow

 

Ook boer Dinku Jiru heeft z’n Lease Koe afbetaald

Dinku Jiru met zijn afbetaalde koe

Boer Dinku Jiru heeft via het melkgeld z’n eerste Lease Koe afbetaald. Koe en kalfje zijn nu z’n eigendom. Omdat de Lease Koe een kruising is tussen een lokale koe en een Friese stier, heeft ze de hardheid van de lokale koe maar geeft ze de hoeveelheid melk van een Friese koe. Zo krijgt boer Jiru met dezelfde inspanning drie tot vier keer zoveel melk dan met een lokale koe.

Lama Babi krijgt bonus-kalf

Babl Lama met bonus-kalf
Babl Lama met bonus-kalf

Lama Babi krijgt bonus-kalf

Banken geven boerinnen geen krediet voor een koe. Teveel risico en geen onderpand. Daarom is Lama Babi lid geworden van de coöperatie Farm Friends. Zo kreeg ze een Lease Koe. Dat is een kruising tussen een lokale koe en een Friese stier. Die Lease Koe geeft drie keer zoveel melk en is toch bestand tegen het harde klimaat. Lama Babi heeft nu meer melk voor het zelfde werk. En als bonus kreeg ze een koe-kalf. Lama Babi heeft zo een mooie basis voor een zekere toekomst.

Het simpele idee van de Lease Koe

Een ervaren boerin kan via de coöperatie Farm Friends een Lease Koe krijgen. Dat is een kruisling die gegarandeerd drachtig is. Zodra de koe gekalfd heeft en melk gaat geven, begint het afbetalen. Dat gaat via het melkgeld en wordt door de melkfabriek ingehouden. Na twee tot maximaal drie jaar is de Lease Koe afbetaald en zijn koe en kalf eigendom van de boerin. Zo kan Lama Babi in twee jaar haar melkomzet verdrievoudigen. Het geld dat Lama Babi terugbetaalt blijft bij Farm Friends Ethiopië en is voor de volgende Lease Koe. Inmiddels staan er meer dan vijftig zwart-witte Lease Koeien op stal in Ethiopië. En Lama Babi droomt inmiddels van haar volgende Lease Koe. Melk heeft haar meer mans gemaakt. En niet alleen Lama Babi.