Lama Babi krijgt bonus-kalf

Babl Lama met bonus-kalf
Babl Lama met bonus-kalf

Lama Babi krijgt bonus-kalf

Banken geven boerinnen geen krediet voor een koe. Teveel risico en geen onderpand. Daarom is Lama Babi lid geworden van de coöperatie Farm Friends. Zo kreeg ze een Lease Koe. Dat is een kruising tussen een lokale koe en een Friese stier. Die Lease Koe geeft drie keer zoveel melk en is toch bestand tegen het harde klimaat. Lama Babi heeft nu meer melk voor het zelfde werk. En als bonus kreeg ze een koe-kalf. Lama Babi heeft zo een mooie basis voor een zekere toekomst.

Het simpele idee van de Lease Koe

Een ervaren boerin kan via de coöperatie Farm Friends een Lease Koe krijgen. Dat is een kruisling die gegarandeerd drachtig is. Zodra de koe gekalfd heeft en melk gaat geven, begint het afbetalen. Dat gaat via het melkgeld en wordt door de melkfabriek ingehouden. Na twee tot maximaal drie jaar is de Lease Koe afbetaald en zijn koe en kalf eigendom van de boerin. Zo kan Lama Babi in twee jaar haar melkomzet verdrievoudigen. Het geld dat Lama Babi terugbetaalt blijft bij Farm Friends Ethiopië en is voor de volgende Lease Koe. Inmiddels staan er meer dan vijftig zwart-witte Lease Koeien op stal in Ethiopië. En Lama Babi droomt inmiddels van haar volgende Lease Koe. Melk heeft haar meer mans gemaakt. En niet alleen Lama Babi.